Nova oprema za intervencije na moru

DVD Kaštel Gomilica od utorka je bogatiji za novu opremu koja se koristi za intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora. Isporučeno nam je 300 metara zaštitne plutajuće brane koja se koristi za ograđivanje opasnih tvari, poput ugljikovodika, kako bi se spriječilo njihovo širenje po moru. Brana je oceanskog tipa, može se koristi na otvorenom moru na valovima višim od metra, a napravljena je od materijala koji su otporni na štetne utjecaje UV zračenja, morske soli ili kemikalija. Osim brane, isporučeno nam je i vitlo koje služi za skladištenje i implementaciju te dva kompleta za popravak brane u slučaju da dođe do oštećenja. U zadnjem smo periodu imali nekoliko intervencija na moru, ali nije bilo značajnijih onečišćenja. U suradnji s Lučkom kapetanijom odmah po pozivu isplovljavamo prema mjestu događaja u roku pod 15 minuta. Do sada se uglavnom radilo o nasukanim koćama ili jahtama, a neke su čak i potonule. U tim smo slučajevima osiguravali mjesto potonuća. Jedna od značajnijih intervencija bila je klada smo za dva sata došli do Palagruže te smo pumpom za pretakanje opasnih tekućina pretočili 12 tona nafte iz nasukane koće u drugu koćaricu, te na taj način  spriječili ekološko onečišćenje na moru kod otoka Visa. Razvijamo se, nastojimo što bolje opremiti sustav, ali nadamo se da nam nikada neće zatrebati. Zapovjednik Milivoj Taslak se  zahvalio Županiji i RERI na dosadašnjoj suradnji, uz uvjerenje da ih zajedno očekuje duga i dobra suradnja.

Interventnu opremu, koja je nabavljena zahvaljujući sredstvima iz EU fondova, kaštelanskim je vatrogascima predao Splitsko-dalmatinski župan, Zlatko Ževrnja. Riječ je o vrlo vrijednoj opremi neophodnoj za zaštitu Jadrana. Ovim morskim putem plove brojni tankeri prema Veneciji, Kopru, Omišlju, Trstu i to je potencijalna opasnost za onečišćenje Jadrana koji je naše neprocjenjivo nacionalno bogatstvo. Moramo ga adekvatno štititi. Međutim, u trgovačku luku u Splitu i Kaštelanski zaljev uplovljavaju razna plovila, pa je i to jedna opasnost, ali tu su i sva druga plovila koja stižu u turističkoj sezoni. Moramo biti spremni na eventualne incidentne situacije jer je hrvatsko gospodarstvo u najvećem dijelu naslonjeno na turizam, kazao je Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja te dodao kako je ukupna vrijednost projekta koji je prijavljen na EU fondove 24 milijuna kuna.

Zadovoljan je i kaštelanski gradonačelnik, Ivan Udovičić. Drago mi je što je dio opreme koje je RERA osigurala preko EU fondova završio u Kaštelima, a kada je tu kod nas imat ćemo mogućnost i brže reagirati ako dođe do bilo kakvih zagađenja. Takve su se stvari događale, bilo je toga u prošlosti u Kaštelanskom zaljevu. Imali smo potrebu reagirati i nekada kada nije bilo opreme i vjerujem da ćemo s ovom opremom biti puno brži, da će naši vatrogasci to koristiti na najbolji mogući način i da će od ove opreme koristi imati svi na srednjem Jadranu,zaključio je Udovičić.